Actief zijn met en voor wijkbewoners

Opbouwwerk
Het opbouwwerk ondersteunt bewoners en bewonersgroepen, die gezamenlijk hun belangen willen behartigen op het gebied van wonen, samenleven en de voorzieningen in hun wijk. Opbouwwerkers geven informatie en advies aan bewoners en helpen bij het oprichten van een bewonersgroep of werkgroep. Zij ondersteunen het realiseren van plannen, organiseren van bijeenkomsten of de uitvoering van een activiteit.

Het wijkgerichte opbouwwerk heeft 3 belangrijke doelen: Bijdragen leveren aan actieve, goed geïnformeerde wijkbewoners die betrokken zijn bij de ontwikkelingen in hun wijk en zich willen inzetten en verantwoordelijk voelen voor hun wijk. Groepen en individuele burgers helpen hun zelfredzaamheid, eigen verantwoordelijkheid en zelfoplossend vermogen te vergroten. De samenwerking tussen organisaties die werken ten behoeve van de wijkbewoners waar mogelijk en nodig verbeteren.

Activeringteam: activiteiten en diensten voor wijkbewoners door wijkbewoners
Een activeringsteam bestaat uit wijkbewoners die zelf activiteiten en diensten uitvoeren, waaraan in de wijk behoefte is en waarvan wijk en wijkbewoners kunnen profiteren. Deelnemers krijgen op deze manier de kans om, onder begeleiding en via een groepsgewijze aanpak, te wennen aan een werksituatie. Centraal staat hierin het ontdekken van de eigen mogelijkheden en kwaliteiten en het opdoen van (nieuwe) ervaringen. Het volgen van cursussen en opleidingen behoort tot de mogelijkheden. De activeringsteams zijn een gezamenlijk project van 2Switch Leerwerkbedrijf en Rijnstad.

Wijkbewoners met een wwb-uitkering kunnen een Eurojob-vergoeding krijgen bij inzet van minimaal 20 uren per week. Deelnemers worden individueel begeleid door een trajectmanager van 2Switch.

Voorbeelden van activiteiten die teams uitvoeren:
• zwemmen voor allochtone vrouwen;
• koffie-inloop;
• moeder/dochter verwendag;
• actie gericht op verbetering woonomgeving;
• organisatie internationale vrouwendag;
• activiteiten die de sociale contacten bevorderen;
• doorverwijzen naar instanties/organisaties;
• eetgroepen;
• verzorgen lunches/catering;
• snuffelmarkt;
• naaiclub.

Voor wie?
Voor wijkbewoners die werkloos zijn en een (wwb)uitkering hebben. Zij krijgen ook de mogelijkheid voor het volgen van trainingen en opleiding en het maken van een persoonlijk opleidingsplan, richting participatie of arbeidsmarkt.
De teams staan ook open voor andere wijkbewoners die willen participeren in de wijk door activiteiten te organiseren.

Belangstelling?
Marjon Bussink
Projectmedewerker activering Presikhaaf, Arnhemse Broek en Geitenkamp
Mobiel: 06-52698190
Mail: m.bussink@rijnstad.nl Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Participatiewerk
Meedoen in de wijk kan op veel manieren. De participatiewerkers van Rijnstad kennen uw wijk en helpen u graag op weg. Participatiewerk Rijnstad Ontmoet andere bewoners, begin een eigen activiteit, word actief als vrijwilliger, iets doen maar wat? start met een cursus, een ‘steuntje in de rug’ bij opvoeding. Meedoen in de wijk kan op veel manieren. De participatiewerkers van Rijnstad kennen uw wijk en helpen u graag op weg.

Van wijkbewoner naar wijkvrijwilliger
De participatiewerkers weten welke activiteiten er in uw wijk worden aangeboden. U krijgt hulp bij het vinden van een geschikte taak of activiteit en u krijgt advies over vrijwilligerswerk. Dit gebeurt samen met andere organisaties in uw wijk.  Met ondersteuning van de participatiewerkers zijn er in Arnhem veel initiatieven gestart op het gebied van Ontmoeting & Vrije Tijd, Leren & Ontwikkelen en Opvoeding. Voorbeelden zijn: “Fietsvriendinnen”, “Ouderkamer”, “Taalmaatjes”, sport voor vrouwen,  Taal&Spel cursus en een gezondheidscursus voor Turkse vrouwen.

Wat kan ik zelf doen?

Ik heb een klacht, een vraag of een melding
Klik hier voor het invulformulier van de gemeente Arnhem
Bijvoorbeeld over afval of de straat, tegels die schuin liggen etc.

Waar breng ik mijn afval heen?
Kijk via de persoonlijke afvalwijzer
arnhem-afvalwijzer

MFC De Wetering

Bonte Wetering 89
6823 JC Arnhem
Telefoon: 026-3772020

MFC De Wwetering -

MFC De Wetering

Het multifunctionele centrum De Wetering is er voor wijkbewoners. Klik op deze link voor informatie en openingstijden.