Wie stapt er in de Arnhemse VoorleesExpress?

Nieuws 120x Bekeken 1 Reactie 12 april 2021

Een steuntje in de rug voor Arnhemse kinderen tussen de twee en acht jaar met een taalachterstand: De VoorleesExpress is nu belangrijker dan ooit. Door corona is de doelgroep meer achterop geraakt en is juist nu hulp hard nodig. Ondanks dat het in coronatijd wat lastiger is, komt de VoorleesExpress graag bij de mensen thuis en is op zoek naar voorlezers en coördinatoren. 

Creatieve vrijwilligers 

Corinna Haese, projectleider van de Arnhemse VoorleesExpress: “Gelukkig zijn onze vrijwilligers creatief. Als ze niet bij de mensen thuis kunnen komen, brengen ze boekentassen langs, videobellen ze of sturen ze leuke linkjes door.” Wie zin heeft om mee te helpen, is van harte welkom. “Telkens kijken we naar wat wel kan. Een coördinator gaat momenteel misschien niet met de voorlezer mee naar het kennismakingsgesprek met het gezin, maar kan dan bijvoorbeeld beeldbellen. We zijn flexibel en we gaan ervoor!” vertelt Corinna.  

Lezen maakt de wereld groter 

Een voorleestraject bij de VoorleesExpress duurt in principe 20 weken. Elke week komt er een uur lang een voorlezer langs om samen met ouder en kind spelenderwijs te werken met taal. Corinna: “De VoorleesExpress gaat over geletterdheid. Lezen en voorlezen zijn essentiële middelen om taalontwikkeling te stimuleren.” Een van die voorlezers is Jonathan Simonis “Ik geloof in de kracht van boeken. Onderling begrip, woordenschat, in de schoenen van een ander staan. Ik gun dat iedereen. Lezen maakt de wereld groter,” vertelt ze enthousiast. “Taal verruimt je in je hele doen en laten”, voegt voorlezer Ada Sonneveld toe. “Het geeft je een plaats in de wereld.”  

Woordenschat en diversiteit 

Minstens zo belangrijk bij De VoorleesExpress zijn de coördinatoren. Zij doen de intakegesprekken met de gezinnen, coachen de voorlezers wanneer dat nodig is en monitoren het traject. Corinna: “Je moet wel een beetje body hebben om dit werk te doen. We zoeken mensen die goed kunnen bemiddelen, betrokken zijn en zin hebben om te ondersteunen. We werken met verschillende culturen en dat brengt soms uitdagingen met zich mee.” Anneloes van der Zee is anderhalf jaar geleden begonnen als coördinator: “Het ligt me wel om steun te bieden op afstand en ik vind het fijn mijn eigen tijd in te delen. Leuk aan het werk is bovendien de diversiteit aan gezinnen, maar ook aan voorlezers. Het is niet allemaal zo strak volgens dezelfde lijn. Er zijn meerdere wegen naar Rome.”  

Interesse? De VoorleesExpress is te vinden via www.Rozet.nl of op www.voorleesexpress.nl. Voor meer informatie en aanmelding kunt u mailen naar voorleesexpress@rozet.nl of bellen met 06-53146445 

3909

Reacties uit de buurt

  1. Monique Grijsen schreef:

    Geweldig goed! Ga me morgen aanmelden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wat kan ik zelf doen?

Ik heb een klacht, een vraag of een melding
Klik hier voor het invulformulier van de gemeente Arnhem
Bijvoorbeeld over afval of de straat, tegels die schuin liggen etc.

Waar breng ik mijn afval heen?
Kijk via de persoonlijke afvalwijzer
arnhem-afvalwijzer

MFC De Wetering

Bonte Wetering 89
6823 JC Arnhem
Telefoon: 026-3772020

MFC De Wwetering -

MFC De Wetering

Het multifunctionele centrum De Wetering is er voor wijkbewoners. Klik op deze link voor informatie en openingstijden.