Herdenkingsmonument (2010)

Stichting Herdenking Geitenkamp

Op 13 april 2010 werd de eerste herdenkingsbijeenkomst gehouden voor de gevallenen op de Geitenkamp op 13 april 1945. Aanleiding voor deze bijeenkomst was het verhaal van dhr. van der Ende in het boek ‘Bultbewoners’. De bijeenkomst werd gehouden rond het bordes bij de vijver van het Larikshof. De Stichting Herdenking Geitenkamp heeft voor deze jaarlijks terugkerende herdenking een passend monument opgericht, waarmee tevens een grote wens van de dhr. van der Ende in vervulling is gegaan.

Het ontwerp van Janske Hombergen is gekozen uit 14 inzendingen en in de zomer van 2012 gerealiseerd.

De Stichting is verder verantwoordelijk voor het organiseren van de jaarlijkse herdenkingsbijeenkomst.

Kring der Herinnering

Eerbetoon aan de gevallenen:
Een belangrijk onderdeel bij de herdenkingsceremonie is het leggen van een krans en/of bloemen. Het afscheidnemen en eren van doden met bloemen was 4000 jaar geleden al bekend. Het oudste rouwbloemwerk is ontdekt in graven van de Egyptische Farao’s. Een krans drukt levenskracht of eeuwig leven uit. De kransvorm is een ideële verwijzing, eerbetoon aan de gevallenen.

De krans is opgebouwd met facetten. Elk kleurvlakje is gevuld met een kindertekening van een bloem of blad. Een krans wordt doorgaans samengesteld uit plantaardig materiaal. Kinderen van de scholen uit de buurt gaan takken, bloemen en bladeren tekenen. Met als thema het spreekwoord: Zoals men zaait, zo zal men oogsten – letterlijk en figuurlijk. ‘Wie zaadjes in de grond stopt krijg bloemen’ en ‘Wie goed is voor de medemens, wordt ook goed behandeld.’ Dus: ‘Voer geen oorlog. Los problemen in overleg en harmonie op.’ De kinderen is daarom gevraagd planten te tekenen, die zijzelf graag zouden willen zaaien. Deze kindertekeningen worden grafisch verwerkt en bewerkt om ze vervolgens tot een kransvorm samen te stellen.

Verwijzing naar het historisch feit:
In het centrum van de krans komt de datum 13 april 1945 een dag die een concrete verwijzing is naar de herdachte gebeurtenis, zodat ook mensen die hiermee onbekend zijn, begrijpen waar het monument voor bestemd is.

Thema ‘herinnering’:
Een krans is een open cirkel. Een cirkel heeft geen begin of einde. Daarom gebruikt men kransen bij herdenkingen, als teken van oneindigheid – een mooi symbool voor het voornemen ‘Wij zullen dit nooit vergeten’.

Het monument is mogelijk gemaakt dankzij :
Marinus van der Ende, Stichting Herdenking Geitenkamp, Wijkplatform Geitenkamp, Monnikenhuizen e.o., werkgroep Plastic Heroes, Wijkuitvoeringsprogramma Geitenkamp, gemeente Arnhem.

1 reactie op “Herdenkingsmonument (2010)”

  1. Pingback: Larikshof, een monument van verwarring - Oog op Arnhem

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *