Grootse plannen voor De Kleine Moestuin

Na zes jaar gastvrij te zijn ontvangen door De Rommelkist werd de kindermoestuin van Het Groente Gilde gesloten vanwege corona. Het hele plantseizoen ging verloren. Natuurlijk werd er doorgewerkt in de moestuin door Kim en Jeannette en wat vrijwilligers. Maar er waren geen kinderen die deel mochten nemen. Dat gaf gek genoeg wel ruimte om na te denken over de toekomst.

Moestuinieren met anderen is namelijk een hele fijne en verbindende activiteit. Zeker als je van lekkere groenten houdt en van groen. Maar op een paar vierkante meter kun je als je afstand moet bewaren niet met anderen samenwerken. Na een paar weken hebben Kim en Jeannette besloten om te onderzoeken of een doorstart mogelijk was op een nieuwe plek. Ze namen daartoe contact op met Geert Driebergen en Dirk Jan Riphagen van Buurtmoestuin De Vlindertuin. De Vlindertuin zit immers op dat enorm grote schoolplein aan de Sperwerstraat. Wie weet was er daar een stukje over om te gaan moestuinnieren met kinderen van 4 t/m 12 jaar.

In De Vlindertuin is het op de dagen dat er getuinierd wordt een komen en gaan van betrokken mensen. ‘Precies wat we zo leuk vinden aan moestuinnieren’, aldus Kim en Jeanette. Na goed overleg heeft de Vlindertuin ruimte gemaakt voor De Kleine Moestuin van Het Groente Gilde.

We zijn heel blij dat we aan mogen schuiven op het plein’, vertellen Kim en Jeanette over de verhuizing. En met de verhuizing kwamen ook weer nieuwe ideeën. ‘Toen we wisten dat we een plek hadden om opnieuw te beginnen, zijn we plannen gaan maken en plattegronden gaan tekenen en dromen over wat er allemaal in deze kindermoestuin zou kunnen komen: een tunnel met druiven, een snoephaag met bessen, een kleine bosrand met echte bosaardbeitjes. En een tipi van levende wilgentakken Ja, maar natuurlijk ook kweekbedden voor groente en compostbakken. De tuin wordt op basis van permacultuur opgezet. Dit is een zo natuurlijk mogelijke manier van tuinieren, waarin ook plaats is voor kleine vijverbakken. Maar eerst moet er goede grond komen, vruchtbare tuinaarde. Dus dat betekent grondverzet met een machine. Dan planten, compost een hekje en kindergereedschap. Dat brengt de nodige kosten mee. Daarom hebben we subsidie aangevraagd bij de Gemeente Arnhem en Wijkbudget. En we hebben subsidie gekregen. Bovendien kregen we ook nog een gift van ’t Arnhems Hert. Een mooi bedrag dat we kunnen besteden bij een Arnhems Hert ondernemer, zoals De Groene Vos.


Deze zomer stonden we op het plein van De Vlindertuin, met een krijtje de eerste schets op de tegels te maken. Met grote passen berekenden we de meters van De Kleine Moestuin. Uiteindelijk kregen we de zandbak erbij. Een gek, maar prachtig omheind stukje met herinneringen aan onze eigen schooltijd. We kijken heel erg uit naar februari waarin de grond wordt afgegraven en nieuwe aarde wordt opgebracht.’

Wil je meer informatie over de plannen van De Kleine Moestuin, wil je jouw kind opgeven om een moestuinnier te worden of helpen als vrijwilliger? Mail dan naar Kim en Jeannette: groentegilde@gmail.com.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *