Muziek maken voor iedereen

Wat is er mooier dan samen muziek maken? Muziek verbind, muziek maakt blij, muziek doet zoveel meer. Hoe mooi zou het zijn als iedereen de kans krijg om muziek te leren maken een instrument bespelen? Dat was één van de eerste gedachten van Jan Lareman van Stichting StevigArnhem. En hij liet het niet bij gedachten alleen.
Jan ging in gesprek met vrijwilligers die een instrument bespelen en met Pascal van Zeist van Ritmiek Dans en Muziek. Zij sloegen de handen ineen en kwamen samen tot een geweldig plan: wat nou als de docenten van Ritmiek de vrijwilligers, die als muziekbuddy de jongeren gaan helpen om een instrument te leren bespelen op de Geitenkamp, gaan ondersteunen door goede lessen te geven. Die lessen worden vervolgens gratis aangeboden aan iedereen die in Geitenkamp woont en hier gebruik van wil maken. Een plan met alleen maar winnaars.


De lessen, die Jan en Pascal voor ogen hebben, zijn bedoeld voor kinderen van de peuterleeftijd, verdeeld in lessen voor ouders en peuters en lessen voor kinderen van 7 t/m 15 jaar. Je hoeft niet al een instrument te kunnen bespelen, soms weet je ook nog niet welk instrument je wil gaan bespelen. Voor die kinderen zijn er lessen in instrument-ontdekking. In deze lessen maak je kennis met diverse snaarinstrumenten, blaasinstrumenten, toetsinstrumenten en percussie-instrumenten. Er worden zelfs drumlessen gegeven!  In 10 lessen mag je spelenderwijs alle instrumenten uitproberen waarop les gegeven wordt bij Muziek in Geitenkamp. .In september 2021 start een nieuwe reeks lessen, dus schrijf je snel in.


Heb je al ervaring met een instrument, of heb je door de de hiervoor beschreven cursus ontdekt welk instrument je wilt bespelen?  Dan kun je je kennis en technieken hiervan verder verdiepen in de zogeheten instrumentale lessen. In kleine groepjes van 3 kinderen leer je na schooltijd het instrument dat je voorkeur heeft, bespelen. Deze lessen duren een half uur en zijn eveneens bedoeld voor kinderen van 7 jaar en ouder.
De instrumenten kunnen – zolang de voorraad strekt – gratis geleend worden van de Stichting Stevig Arnhem. Maar er is meer! Want met muziek kun je niet vroeg genoeg beginnen! Daarom is er voor ouders met peuters Muziek op schoot, een methode waarbij peuters én hun ouders leren wat muziek met je doet.
De cursussen worden gratis aangeboden. ‘Muzieklessen zijn vaak onbetaalbaar voor mensen, terwijl muziek nu juist zo verbindend is. Daarom willen wij dit, samen met de vrijwilligers die als muziekbuddy aan de slag gaan. dit nu eens gratis aanbieden. Om zo het bespelen van een muziekinstrument voor iedereen toegankelijk te maken’, aldus Jan en Pascal. ‘En als het een succes wordt – en daar gaan we wel van uit – gaan we ook jaarlijks een opvoering geven, zodat de kinderen kunnen laten horen wat zij met hun instrument geleerd hebben’.


Het kan natuurlijk zijn dat je al ouder bent en al een muziekinstrument kan bespelen, maar toch enthousiast bent over dit project. Geef je dan op om als muziekbuddy aan de slag te gaan. En dat kan ook als je gewoon wilt luisteren, of de kinderen wil helpen het te leren. Neem dan contact op met de Stichting Stevig Arnhem.

De – gratis! – lessen worden gegeven in de Ontmoetingsruimte van MFC De Wetering,
Bonte Wetering 89 (ingang Fazantenweg)
Lijkt het je leuk om aan één van de beschreven cursussen mee te doen?
Neem contact op met Jan Lareman via : Stichting Stevig Arnhem 06 8302 8000

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *