Expositie én Open Huis in De Vlindertuin

De tijd dat De Vlindertuin een bassisschool in de wijk Geitenkamp was, in inmiddels alweer enige tijd verstreken. Toch is het nog niet bij iedereen bekend dat er nog steeds volop geleerd kan worden in het monumentale pand. Op zaterdag 18 september opent de Vlindertuin van 14.00 tot 17.00 uur haar deuren zodat wijkbewoners kennis kunnen maken met de verschillende gebruikers. Tevens zullen drie studenten van de universiteit Wageningen de resultaten van het onderzoek ‘Groen in de buurt’ presenteren.

De Vlindertuin is gelegen aan de Sperwerstraat 97. Een bruisende plek met sociale ondernemers, kunstenaars en een buurtmoestuin.

De Buurtmoestuin, Live+, Draadloos!, Recab, Knalgoed Produkties en Juuls Atelier laten u een paar uurtjes meekijken met datgene wat zij de wijk te bieden hebben.

Expositie
Juuls Atelier doet dat middels een heuse expositie van het kunstzinnig werk dat zij in het atelier gemaakt hebben. Schilderijen, tekeningen en leuke kleine kunstvoorwerpen die u tevens kunt kopen. De onderneming werkt als zorgaanbieder voor Activerend Werk en biedt bijzondere mensen met talent ontwikkelmogelijkheden in het atelier. Bijzondere mensen die bijzonder werk maken. ​

Voor de expositie werkte Juul samen met Katherine Manzke van Draadloos!, ook onderneemster in De Vlindertuin. Zij beweegt zich in het veld van fashion, kledingontwerp en -verandering, kledingreparatie en alles wat met textielvormgeving te maken heeft.
Samen met enkele deelnemers hebben deze twee ondernemers een Kimono project uitgevoerd, d.w.z. kimono’s ontworpen, gemaakt en bewerkt met originele prints. Deze worden tijdens Open Huis worden geshowd en tentoongesteld in de atelierruimte op de eerste verdieping. Natuurlijk alles onder het genot van een hapje en een drankje.
(www.juulsatelier.nl)

Met een Buurtmoestuin aanwezig op de Vlindertuin, zijn de hapjes nooit echt ver uit de buurt. Zij zullen tijdens deze dag een kleine vegetarische barbecue houden met groenten uit de moestuin. Tevens kun je de fraaie tuin zelf, waar ondertussen ook een stilteplaats is gerealiseerd, bezoeken. De buurtmoestuin is dan ook een plek waar veel wijkbewoners rust gevonden hebben door met groenten bezig te zijn.

Wijktalentorkest
Ook Live+, een werk-leercommunity die onderdeel is van stichting Act en die zich sinds maart vorig jaar in de Vlindertuin bevindt, laat van zich horen. Letterlijk, want tijdens het open huis zullen zij met een van hun initiatieven ‘Het wijktalentenorkest” een open repetitie houden waar iedereen aan mee kan doen.
Ook stichting Recab, vorig jaar nog winnaar van de Dirk Zeldenrust Duurzaamheidsprijs, is van de partij.

Knalgoed
Knalgoed Produkties is afgelopen zomer verhuisd naar De Vlindertuin. Deze ambachtelijke drukkerij werkt nog met de oude letters uit de letterbakken en met de houten biljetletters. De onderneming werkt in opdracht aan logo’s, dichtbundels, uitnodigingen, flyers, lettertypes, illustraties en dergelijke. Met deze oude boekdrukkunst technieken maken ze ook hun eigen Knalgoed Produkten zoals vele soorten kaarten, posters, schriften, kalenders en dergelijke. Er zijn mogelijkheden workshops en lessen te volgen in de boekdrukkunst, bijvoorbeeld linosnede’s maken, T-shirts bedrukken & quote’s op posters drukken.
Daarbij zijn er mogelijkheden om hier via Activerend Werk aan de slag te gaan, zo kan je er veel leren over grafische vormgeving.

De fraaie letterbakken waar Knalgoed gebruik van maakt

Groen in de buurt
Arianne Aanstoot, Yentl te Riele, Marthe Derkzen en Lieke Verlind zijn drie studenten en één onderzoekster van de Wageningen Universiteit. Zij hebben onderzoek gedaan naar het groen in de Geitenkamp. Dit hebben ze gedaan aan de hand van enquêtes, interviews, gesprekken met bewoners en een groepsgesprek. De volgende onderzoeksonderwerpen zijn aan bod gekomen; de beoordeling van het groen in de buurt, aanpassingen aan klimaatsveranderingen, deelname aan (groene) buurtactiviteiten, het gebruik van groene openbare plekken en motivaties en barrières voor het gebruik van groene openbare plekken in de wijk.
De studenten zijn erg geholpen door de bewoners van de Geitenkamp die deelnamen aan dit onderzoek.
Zij willen tijden het Open Huis de resultaten van het onderzoek presenteren aan de wijkbewoners.

Al met al redenen genoeg om 18 september in je agenda te zetten!

Open Huis De Vlindertuin
Sperwerstraat 97
zaterdag 18 september
14.00 tot 17.00 uur
gratis entree

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.