Herdenking woensdag 13 april gaat door

De schrik zat er goed in bij de bewoners: urenlang lag de wijk zwaar onder vuur. Onophoudelijk vlogen de vliegtuigen over de wijk om hun dodelijke lading te laten vallen.
Bommen en granaten sloegen overal in en hebben de wijk in een ruïne veranderd. Pas aan het begin van de avond hield de aanval, die op het middaguur begonnen was, op. Een man loopt wezenloos door de puinhopen die resteren na het bombardement. Zijn vrouw en kinderen hebben de aanval niet overleefd. Hulpverleners dragen gewonden naar een geimproviseerd ziekenhuis. Overal in de wijk waren huizen in puin geschoten….
‘ (uit: Op De Hoogte nr2; 2022)

De oorlog in Oekraïne, die ons dagelijks dit soort trieste verslagen oplevert, maakt helaas weer pijnlijk duidelijk hoe dramatisch het moet zijn geweest op 13 april 1945.
Op die dag tijdens de Tweede Wereldoorlog besloten de geallieerden een bombardement op de wijk uit te voeren, omdat ze dachten dat er zich in de wijk veel Duitsers
bevonden. Een pijnlijk misverstand, dat aan 19 mensen het leven heeft gekost.

Op woensdag 13 april 2022 vindt in park Larikshof de traditionele herdenking van de slachtoffers die zijn gevallen bij het bombardement op de Geitenkamp. In de voorgaande twee jaren ging de herdenking niet door vanwege de coronabeperkingen, en ook dit jaar was het lange tijd onzeker of de herdenking zou plaatsvinden, maar op uiteindelijk is er toch een programma opgesteld, waarbij ook burgemeester Marcouch aanwezig zal zijn.

De officiële herdenking begint om 11.45u en zal duren tot 12.30u. Namens de Stichting Herdenking Geitenkamp is Abel Brouwer de ceremoniemeester. Tijdens de plechtigheid zullen leerlingen van Guido! bloemen neerleggen. Ook zal Abel Brouwer de aanwezigen toespreken over de gebeurtenissen die 77 jaar geleden plaatsvonden.

De herdenking vindt door de oorlog in Oekraïne dit jaar helaas plaats tegen een historisch actuele achtergrond. Het in de wijkkrant geopperde idee om op deze dag een bloemetje neer te leggen uit symbolisch protest tegen de oorlog sluit daarbij aan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *