Zijn er nog goede ideeën?

Bewonersoverleg op zoek naar goede ideeën

Ieder jaar krijgt de wijk een budget om te besteden aan wijkactiviteiten. De afgelopen twee jaar echter is er vanwege de coronapandemie relatief weinig uitgegeven. Dat geld moet nu opgemaakt worden, anders vloeit het terug naar de gemeente. Het Bewonersoverleg Geitenkamp-Monnikenhuizen (waar ook Arnhemse Allee, Nieuw Monnikenhuizen en Saksen Weimar toe worden gerekend) wil samen met de wijk bedenken waar dat geld aan uitgegeven kan worden.

Het is een luxe positie die de wijk dit jaar heeft: door de coronapandemie zijn er enkele tienduizenden euro’s op de plank blijven liggen. Maar dat geld mag daar volgens de regels niet blijven. Er moet dit jaar een wijkgerichte bestemming voor komen. Het Bewonersoverleg wil daarom weten welke ideeën er zijn in de wijk(en).
Maar ook wil het Bewonersoverleg graag weten wat u vindt van de ideeën die al aangedragen zijn. We zetten ze even op een rijtje:

Menstruatiekastjes
Het is een bekend verhaal: de afgelopen periode zijn van veel producten de prijzen enorm gestegen. Dit geldt ook voor materialen voor de persoonlijke hygiëne voor vrouwen (tampons e.d.). Om de met name jonge vrouwen die dit treft enigszins tegemoet te komen, kunnen er op strategische plekken in de wijk menstruatiekastjes geplaats worden: kastjes waar gratis de producten die nodig zijn gehaald kunnen worden.

Fitnesstoestellen
Bewegen is gezond. Dat kan natuurlijk heel eenvoudig door te gaan wandelen. Maar dan train je alleen je beenspieren. Voor de andere spiergroepen ben je al snel aangewezen op een sportschool. Maar dat is niet voor iedereen betaalbaar.
Om nu mensen toch te bewegen om meer aan fitness te doen, kunnen er in de openbare ruimte fitnesstoestellen geplaatst worden. Deze zijn voor iedereen toegankelijk en bieden zo een laagdrempelige stimulans om in je eigen tempo en op het moment waarop het jou uitkomt aan je lichamelijke conditie te werken.

AED-toestellen
Met een AED defibrilator red je levens. Met een AED kun je een elektische schok toedienen in het geval van een harstilstand. Ze zijn eenvoudig te bedienen (via een telefoonnummer krijg je instructies). Het is daarom belangrijk dat er een aantal in de wijk aanwezig zijn.

Kerstverlichting
Niets is zo mooi met kerstmis als een goed verlichte boom. En hoe mooi zou het zijn als, naast de traditionele kerstbom, de boom bij het marktplein (voor de slijterij) in de kerstperiode voorzien zou zijn van mooie verlichting? De kerstgedachte zal dan ook daar goed te zien zijn. Omdat de gemeente alleen de verlichting in de kerstboom regelt, zou dit betekenen dat er voor deze boom kerstverlichting moet worden aangeschaft…

Zelf een idee?
Tot zover de ideeën die tot nu toe zijn verzameld. Als u dit goede ideeën vindt, of juist niet, dan kunt u dit per mail laten weten via
bewonersoverleg@geitenkampnet.nl
Maar misschien heeft u zelf wel een goed idee? Dan kunt u dit via hetzelfde mailadres laten weten. Niet alle ideeën zullen uitgevoerd kunnen worden. Het Bewonersoverleg bekijkt vooral of een idee de leefomgeving verbetert en de sociale leefbaarheid in de wijk bevordert. Een idee dat meerdere keren wordt benoemd, heeft – mits het financiëel realistisch is – een grotere kans om in aanmerking te komen.
Dus, stuur uw idee of uw mening op! In de eerstvolgende vergadering van 18 oktober worden de ideeën besproken.

1 reactie op “Zijn er nog goede ideeën?”

  1. Goede ideeën voor het bewonersoverleg,

    In de afgelopen jaren zie ik de voortuinen steeds meer verarmen. Soms als opstal gebruikt door ruime gebrek. Los van die enkele tuinen die verwaarloost overkomen, zijn er nog veel tuinen die er nog mooi groen bijstaan. Tuinieren met pallets mag dan wel goedkoop, makkelijk en duurzaam zijn, kosten voor de aanleg en onderhoud van tuinen is voor sommige de reden om een onderhoud vriendelijke tuin te nemen met stoptegels en pallets. In de arme en rijken wijken is het goed zichtbaar. In de rijke wijken is veel meer groen te zien in de tuinen. Daar tegenover zijn de arme wijken meer vertegenwoordigd door pallet en geimpregneerde planken schuttingen. Ook de verstening is flink toegenomen. Dat allemaal hoort bij de stad verschillen zijn er altijd geweest de wijken. In de huidige tijd waar waar mensen minder te besteden hebben en het klimaat dat veranderd is het nu van een ander orde. De opnamecapaciteit voor warmte toe. Dit heeft als gevolg dat versteende (en dus stedelijke) gebieden gaan optreden als hitte-eilanden. Meer droogte door klimaat opwarming. Tuinen met groen zijn belangrijk voor verkoeling en voor een gezonde vogelstand, vlinderstand en insectenstand en is een graadmeter voor de kwaliteit van de leefomgeving. Groen heeft invloed op de leefomgeving en dat draagt bij aan de sociale leefbaarheid in de wijk. Daarom draag ik het idee voor, om het budget te besteden aan wijkactiviteiten waar bewoners zelf hun tuin groener kunnen maken. De Hitte-eilanden vervangen voor verkoeling door groen en de pallets vervangen voor groen waar vogels en insecten hun belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de natuur en leefomgeving. Door de opwarming van de aarde zoeken dieren- en plantensoorten andere plaatsen op, waar het koeler is. Hierdoor verdwijnen vogels planten en insecten uit de stad of sterven uit. Het groener maken van tuinen is in het belang van de natuur en mens in de wijk. Een groene tuin is een kleine bijdrage aan klimaat verandering, natuur en bewustwording van de mensen in de wijk dat als we niets doen hoe klein dan ook, is de klimaat ramp on- omkeerbaar is. Besteed het budget aan een groene leefomgeving.
    save the planet en begin in je voortuin,

    Ton

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *