Monnikenhuizen

Monnikenhuizen is een wijk in Arnhem-Noord, gelegen tussen de Schelmseweg, de A12, de Rosendaalseweg en de Hommelseweg en Waterbergseweg. Het bestaat uit de buurten Monnikenhuizen en Klarenbeek.

De wijk is genoemd naar een Karthuizer klooster Monnikenhuizen dat in 1342 gesticht werd en rond 1580 werd verwoest. Bij de Buitenschool aan de Bosweg zijn nog resten te vinden van het klooster. Sinds 1908 stond hier hotel-restaurant-cafe-uitspanning Monnikenhuizen gekomen, maar in 1930 werd De Arnhemse Buitenschool hier gevestigd. Daartoe werd het hotel verbouwd en een paviljoen gebouwd met drie leslokalen. Het paviljoen van architect H.B. van Broekhuizen is sinds 2000 rijksmonument.

Monnikenhuizen is een buurt uit de jaren vijftig. Het is een kleine wijk met zowel laagbouw als flats. De wijk is gelegen rond stadspark Hoogte 80, met 80 meter boven NAP een van de hoogste punten van Arnhem. Vanaf Hoogte 80 is er uitzicht over de A12 en de dorpen Westervoort en Duiven. Op heldere dagen zelfs tot Kleef en Nijmegen. In dit park strijkt met Hemelvaart het H80 Festival neer op ‘de Bult’.

Monnikenhuizen grenst aan de westkant aan de grotere wijk Geitenkamp, met als grens de Dr. Schaepmanlaan. Monnikenhuizen ligt niet ver van de afslag Arnhem-Noord van de A12. De wijk is tevens bereikbaar met buslijnen 7 (trolleybus), 8 en 293. In Monnikenhuizen bevindt zich het sportcomplex Valkenhuizen met onder meer een zwembad, atletiekbaan en voetbalvereniging ESCA. Het vroegere Vitessestadion Nieuw-Monnikenhuize behoorde oorspronkelijk ook tot de wijk. Na de verhuizing van Vitesse naar Gelredome werden hier woningen neergezet.

Social Sofa
Zwembad Valkenhuizen